Followers

Jumaat, 12 Februari 2016

BLOG BERSARANG

salam 2016...


Blog makin lama makin bersarang..nak buat macam mana..dah tak active macam dulu lagi.
Kadang2 benda2 macam ni la yang jadi berlalu begitu sahaja..


Selepas 3 bulan bercuti ni..rasa adala sikit-sikit idea tiba-tiba je melintas..

Kalau ada laptop depan mata senang..bila tiba2 je ada benda kita nak luah kan kita boleh up terus..ini tak..tunggu la masuk keje keesokkan harinya..tu pun kalau ingat..


Rabu, 29 April 2015

Pengalaman Husband Lapor Diri

Assalamualaikum...

Disebabkan ada permintaan dari kawan-kawan seangkatan dengan suami, kat sini saya cerita sikitla bab first time lapor diri. Suami saya start lapor diri 20 April 2015 ari tu..seminggu yang lepaslah..
So..kali ni, awal2 dah kena bangun..sebelum ni kul 6.30 bari bangun, sekarang awal setengah jam. Kul 6 dah nak kena bangun. Sebabnya jalan dari Selayang nak ke Hospital Kuala Lumpur memang sangat2 mencabar kesabaran lah kalau pagi2..
First - lapor diri kat HKL suami kena p dekat Jabatan Perkhidmatan..So kali ni suami terus p sana sebabnya sebelum lapor diri suami dah pergi survey tempat. Tak de la kelam kabut kan bila hari pertama lapor diri.
Macam biasalah..untuk 2 hari..memang membosankan..kerjanya..dengar taklimat je..di fahamkan seramai 30 orang Pemandu yang lapor diri..
Semasa taklimat penyelia akan bagi macam2 form lah untuk di isi. So kena bersedia awal2..Nasib baik saya ada pengalaman serba sedikit pasal lapor diri ni..sy dh siap2 bgthu husband apa yang diperlukan..
Hari ketiga - He..he..yang ni lagi kelakar..dia kena hantar mayat dekat forensik...bagi yang tak biasa mungkin takut sikit..tapi itulah hakikatnya kalau kerja dekat hospital..dia x sama macam kementerian lain. 
Hari ke empat- Hantar staff ke Pusat Darah Negara
Hari-hari selebihnya..sebagai backup..selagi belum dapat tahu jabatan mana..selagi itulah new staff akan jadi backup.


Selasa, 7 April 2015

Semakan penempatan

Alhamdulilah... Dah dapat tahu penempatan kat mana. Kat sini saya post gambar penempatan yang saya check dekat website ye..sebab ramai yang email saya tanya macam mana nak tahu dapat dekat kementerian mana setelah status di laman web SPA bertukar. Untuk pengetahuan semua, pihak SPA dah tak keluarkan surat tawaran pelantikan sebaliknya tempat yang akan kita lapor diri nanti akan keluarkan surat tersebut. 
Bagi saya..kenapa tak buat macam dulu.Nampak lebih efisyen dan teratur. Kalau dulu pihak SPA keluarkan surat memberitahu yang kita dapat dekat kementerian mana...n kementerian pun bagi surat jugak menunjukkan kita akan lapor diri kat mana. So takdela calon tertunggu-tunggu. Nasiblah usben saya tak terlepas tarikh lapor diri. Kalau terlepas macam mana..tak ke nanya..
Nasib baikla saya ni tergerak hati nak call SPA...kalau tak melepaslah...
So sapa yang dah berubah status tu..boleh terus call SPA tanya maksud lantikan tetap n sekiranya dah diterima untuk masuk GOV pastikan anda bertanya dapat dekat kementerian mana. Selepas tu baru kita call kementerian yang kita dapat untuk tahu penempatan seterusnya...nanti diaorang akan bagitahu apa perlu kita buat..





Isnin, 23 Mac 2015

SATU JABATAN DENGAN AKU

Alhamdulilah..
19.03.2015 saya call pihak SPA, nak tanya pasal suami saya jabatan mana..tup2 samala plak ngan saya ye..
tak pe la..senangla sikit satu jabatan..cuma belum tahu penempatan je kat mana. Kalau sama penempatan dengan saya lagi senang.hehe...
Alhamdulilah..rezeki anak...
Surat dah keluar cuma belum ditandatangani oleh setiausahan pengambilan....
Sekarang tak sabar tunggu surat..
Macam saya plak yang nak dapat keje..huhuhu